Бокс, необходима екипировка за тренировки и възстановяване

Posted by ivan 27/08/2022 0 Коментари

Бокс, необходима екипировка за тренировки и възстановяване

 

Какво е бокс?

Бокса е боен спорт, представлява единоборство - бой с юмруци. Бойците се съревновават един срещу друг в заградено пространство наречено ринг. Боят е разделен на няколко части (рундове) с кратки почивки между тях. Резултатът от срещата се решава по токи или с чиста победа – нокаут ( състояние в което единият от бойците не може да продължи срещата – обикновено за такова се приема когато спортиста е повален на земята и не може да се изправи за по-малко от 10 сек. на крака със собствени сили).

Според историческите данни боксът е съществувал още преди повече от 5000г. Модерният бокс е разделен на две основни категории – професионален и аматьорски.

 

Аматьорски бокс

Срещите се провеждат в три рунда по три минути с една минута почивка между рундовете.

Победата се определя по-скоро по точки отколкото от пораженията нанесени на противника.

Защитните каски за глава за задължителни.

 

Професионален бокс

Срещите се провеждат в 10-12 руна. Защитните каси за глава за забранени, и състезателите тъпят много повече травми.

Много спортисти за почват като аматьори и след това продължават своята кариера като професионални боксьори.

 

Необходима екипировка за бокс:

Боксови ръкавици 10-16 oz. Размерът зависи от подплънката в ръкавицата – по големият размер са по меки и по добре защитават но са по тежки. Изборът зависи от теглото на спортиста както и от типа тренировка.

Боксов бинт – слага се на ръката за да предпази от травми както и да обира потта по време на тренировка така съхранява и ръкавицата и ръката на трениращият.

Протектор за зъби – изработен от силикон, прави се по захапката на спортуващият, продават се заготовки лесно се моделира.

Защитна каска – предпазва от разкъсвания и травми главата на спортиста.

Въже за скачане – задължително за всеки боксьор – по негов размер.

Боксови обувки, специални обувки за по-лесно маневриране с крака и предпазване на глезена. ( не са задължителни ако сега започвате тренировки)

 

Хранителни добавки за възстановяване след тренировка при бокс:

Тренировките по бокс се отличават с голяма интензивност и натоварване което изисква и много добро възстановяване, което трудно може да се получи само с храна. Ако възстановяването от тренировката на спортиста не е достатъчно добро вместо да напредва в спорта се получава обратният ефект, което е силно де мотивиращо за повечето хора. Минималните, абсолютно безвредни, подходящи за всеки хранителни добавки които могат да се използват са дори и от деца са качествени BCAA и Л-глутамин. Ако желаете подробна консултация която е напълно безплатна конкретно за вас можете да се свържете с нашите специалисти на тел. 0879-677-886