Всичко за аминокиселините

Posted by Fit Factor 03/11/2016 0 Коментари

ОБЩА ПРЕДСТАВА ЗА АМИНОКИСЕЛИНИТЕ

 

Протеина (белтъчините) е един от основните градивни компоненти на живите клетки.Белтъците не могат да бъдат заменени от други компоненти на храната. Те участват в изграждането на всички тъкани и във всички жизненоважни процеси на организма: растеж, развитие, обмяна на веществата, мускулна и мисловна дейност,възпроизводство. Белтъчната молекула е изградена от аминокиселини и в състава й влизат различни елементи – въглерод, азот, кислород, водород, сяра и др. Аминокиселините са основните градивни елементи на белтъчините в човешкото тяло,които от своя страна изграждат тъканите.

 

Иизвестни са около 80 аминокиселини, но за човека имат значение около 22, най-често срещани в хранителните продукти.

Те биват два вида - заменими и незаменими. Заменими (неесенциални), са тези които тялото може да ги произведе, ако има нужда от тях. Незаменимите (есенциални) аминокиселини са осем на брой - метионин, треонин, триптофан, левцин, изолевцин, валин, фенилаланин и лизин. Те са незаменими, защото не се произвеждат в тялото, а се налага да се поемат от хранителните продукти.

 

ВИДОВЕ АМИНОКИСЕЛИНИ И ФУНКЦИИТЕ ИМ В ОРГАНИЗМА

 

НЕЗАМЕНИМИ АМИНОКИСЕЛИНИ

 

Метионинът има липотропна активност, подобна на холина, т.е. подпомага елиминирането на липидите, които биха могли да образуват тромби в артериите. Освен това подобрява и състоянието на кожата, косата и ноктите. Сярата, която се съдържа в метионина, защитава клетките от екзогенни замърсители (напр. смог) и забавя процеса на тяхното стареене. Метионинът има и хелатообразуващи свойства, т.е. притежава способността да свързва и подпомага отделянето на тежки метали, попаднали в организма – олово, кадмий, живак. Може да се използва и за преодоляване на умората както и при някои алергични състояния, тъй като понижава секрецията на хистамин.

 

Треонинът участва в изграждането на много протеини, някои от които са: емайла на зъбите, еластина, колагена. Участва в синтезата на аминокиселините – глицин и серин. Има и липотропно действие, като контролира мастното отлагане в черния дроб. Той е имуностимулант,, подпомага развитието и активността на тимусната жлеза.

 

Триптофанът е най-оскъдно съдържащата се в протеините аминокиселина, която лесно се трансформира (метаболизира) в черния дроб. Триптофанът е необходим за продукцията на някои витамини от група В, в частност – на ниацин, който пък е отговорен за формирането на мозъчния невротрансмитер серотонин. Така се контролират състояния на свръхвъзбудимост, стрес повишен апетит, безсъние, агресивно поведение.

 

Левцинът, е една от трите аминокиселини с разклонена верига BCAA (branched-chain amino acids - другите две са валин и изолевцин) левцина регулира протеиновия синтез, подобрява мозъчната дейност, подтиска болката, предпазва от мускулен разпад и загуба на мускулна маса, укрепва костите, кожата и мускулната тъкан, и стимулира синтеза на аминокиселината глутамин. Също така е и силен енергетик.

 

Изолевцинът е друга втората от трите аминокиселини BCAA, концентриран e в мускулната тъкан. Необходим е за синтезата на хемоглобин и регулира нивото на кръвната захар.

 

Валинът има стимулиращи свойства по отношение на растежа, мускулната маса, възстановяването на тъканите. Валинът може да служи като източник на енергия, със съхраняващ глюкозата ефект. Дефицитът му може да увреди миелиновата обвивка на нервите. Съвременни проучвания установяват, че валинът, както и левцинът и изолевцинът имат благоприятен ефект при различни увреждания на централната нервна система, причинени от чернодробна недостатъчност или злоупотреба с алкохол.

 

Изолевцин, Левцин и Валин се използват успешно от спортууващите за възстановяване и увеличаване на мускулната маса, както и за лечение на травми и чернодробни заболявания.

 

Фенилаланинът е прекурсор (предшественик) на тирозина. Двете аминокиселини заедно участват в производството на хормоните на щитовидната жлеза и на някои невротрансмитери, отговорни за паметта, бодърстването, доброто настроение и потискането на апетита.

 

Лизинът е известен със способността си да потиска развитието и размножаването на Херпес-Симплекс вируса. Високите дози лизин освен това спомагат за продукцията на антитела, хормони и ензими. При децата, лизинът е необходим за правилния растеж и костно формиране. Тази аминокиселина участва в производството на колаген, във възстановяването на тъканите и в изграждането на мускулните протеини – все важни оздравителни процеси след наранявания и хирургични операции.

 

Към незаменимите аминокиселини могат да се добавят още и аргинина и хистидина.

 

Аргининът е условно незаменима аминокиселина, която става есенциална при състояния на стрес и някои здравни проблеми. Дефицитът на аргинин води до нарушения в растежа и половите функции при мъжа. Аргининът преминава кръвно-мозъчната бариера и стимулира секрецията на растежен хормон от хипофизата. Нуждите от аргинин при човека се повишават и при състояния на: телесни наранявания (травми), хирургични интервенции, изгаряния, фрактури, кръвопреливания, туморни процеси, инфекции, малнутриция (недохранване).

 

Хистидинът участва в продукцията на червените и бели кръвни телца, регулира функциите на антителата, изгражда миелиновите обвивки на нервните влакна. Счита се, че тази аминокиселина положително повлиява заболявания на слуховия нерв, анемии, алергии, ревматоиден артрит и други възпалителни реакции на организма. Хистидинът също така притежава съдоразширяващо, съответно – понижаващо кръвното налягане действие.

 

ЗАМЕНИМИ АМИНОКИСЕЛИНИ

 

 Аланинът е една от най-простите аминокиселини, която участва в процеса на гликолиза – разграждането на глюкоза и производството на енергия.

 

 Аспарагинът подпомага метаболитните функции на централната и периферна нервна система.

 

 Аспарагиновата киселина е много важна част от ензима, отговорен за преноса на азотсъдържащи аминокиселини в черния дроб, както при синтезата, така и при разграждането на протеините. Последни проучвания показват, че добавките от аспартат и аргинин към храната са полезни при състояния на хронична умора, понижена оплодителна способност на мъжа. Калиевият аспартат подобрява състоянието при различни сърдечни проблеми, повишава издръжливостта и увеличава продукцията на нуклеинови киселини и енергия в клетките. Аспарагиновата киселина е едната от двете главни възбудни аминокиселини в мозъка (другата е глутамин).

 

 Карнитинът играе важна роля при метаболизма на мазнините и понижаването на триглицеридите в кръвта. Той пренася мастните киселини през мембраните на митохондриите, в които се осъществява и продукцията на енергия. Освен това, карнитинът ускорява и процеса на преработка на мазнините от черния дроб. Като предотвратява натрупването на мазнини, тази аминокиселина подпомага загубата на телесна маса и понижава риска от сърдечни увреждания.

 

 Цистеинът е важен прекурсор на глутатиона, един от най-ефективните антиоксиданти в организма на човека. Участва в залавянето на свободните радикали, които се образуват при метаболитните процеси и причиняват различни патологични промени. Счита се, че окислителните процеси и свободните радикали стоят в основата на стареенето, а на това се дължи и ролята на глутатиона за забавяне на този процес. Той предпазва черния дроб, мозъка и червените кръвни телца от увреждащото действие на цигари и алкохол. Цистеинът подпомага профилактиката и лечението на атеросклерозата, сърдечния инфаркт, онкологични заболявания, възпалителните ставни заболявания. Притежава и регулиращо инсулиновата секреция действие.

 

 Цистинът също има предпазващо черния дроб и нервната система действие спрямо токсичните ефекти на алкохолната злоупотреба и тютюнопушенето. Подпомага зарастването на рани и изгаряния, използва се за втечняване на секрети при някои заболявания (хроничен бронхит, муковисцидоза).

 

 Глутаминовата киселина е предшественик на Гама-аминомаслената киселина – един важен невротрансмитер в централната нервна система. Глутаминовата киселина подпомага калиевия пренос в гръбначната течност и подпомага лечението на умственото изоставане, епилепсията, болестта на Паркинсон, алкохолизма.

 

 Глутаминът е аминокиселина, широко използвана за подобряване функционирането на мозъка. Повишава способността за концентрация, подобрява мисловния процес и настроението. Също може да служи като източник на енергия за клетките и покачва нивото на кръвната захар при състояния на хипогликемия. Добавянето на глутамин към диетата понижава жаждата за алкохол и успешно се използва при лечение от алкохолизъм. Други здравни проблеми, които биха могли да се повлияят благоприятно са: депресия, шизофрения, аутизъм и поведенчески разстройства при деца.

 

 Глутатионът действа като мощен антиоксидант, ключов протектор срещу всички видове замърсители – пестициди, пластмаси, тежки метали, цигарен дим, смог, лекарства и наркотици, разтворители, бои, феноли, нитрати и др. Притежава уникална способност да забавя процеса на стареене. Има имуностимулиращо действие и намалява страничните ефекти на радиационното облъчване, химиотерапията, алкохола.

 

 Глицинът е важен за оптималното функциониране на централната нервна система, простатната жлеза при мъжа, имунитета. Проучванията показват, че глицинът може да се окаже полезен при състояния на повишен мускулен спазъм, в т.ч. мултиплена склероза. Неговите задържащи възбуждението свойства потискат прогресията на епилептичните гърчове, маниакалните епизоди, имат успокояващ ефект, намаляват киселинността на стомашната секреция. В по-високи дози, глицинът може да стимулира отделянето на растежен хормон и зарастването на раните.

 

  Орнитинът подобрява функционирането на черния дроб и обезвреждането на токсичните вещества в него. Има имуностимулиращи и регулиращи обмяната на мазнините свойства.

 

 Пролинът благоприятно повлиява състоянието на кожата.

 

 Серинът е необходим за метаболизма на мазнини и мастни киселини, нарастването на мускулната маса и функционирането на имунната система. Подпомага продукцията на антитела (имуноглобулини).

 

 Тауринът е една от аминокиселините с най-високо съдържание в човешкия организъм. Концентриран е предимно в мозъка и сърцето. Притежава потискащ и модулиращ активността на невротрансмитерите ефект и се използва при епилепсия, неврогенно-обусловени тикове и др. Подобрява зрението (функциите на ретината), намалява риска от развитие на катаракта.