Как да се справим с апетита към сладки храни?

Posted by Fit Factor 09/03/2018 0 Коментари

 

 

Как да се справим с неконтролируемият апетит за сладки храни?

 

Почти всяка жена и голяма част от мъжете добре познават онова чувство на непреодолим апетит към сладки храни, което толкова бързо ни връхлита и е толкова силно, че почти е невъзможно да му устоим.

 

Виждате кутия с бонбони.. взимате си един , а след него следват още 7, като след всеки казвате „За последно“. Случайно или не отново минахте покрай улицата със най-вкусните понички, онези с вкусна розова глазура, която не може да подминете. Кафето естествено няма да е по вашият вкус, ако не го подсладите поне с две захарчета, а в 16:00 след обяд се чудим защо като по часовник уж ни се препива още едно кафенце. Дали наистина ви се пие кафе или мозъкът помни онова чувство на сладост и подава сигнал, че иска още една доза захарчета, този път придружени с онези вкусни бисквити. Взимате ги с идеята да консумирате половината пакет, все пак скоро предстои вечерята , но половин час по-късно, старателно почиствате падналите трохички и изхвърляте опаковката, с много, много гузна съвест..

Ако и вие сте от тези лакомници, които съвсем не "жадуват" за броколи и ябълки, а постоянно ви се прияждат сладки храни на които не може да устоите. Чувствате, че това се случва твърде често и забелязвате, че ви се отразява на фигурата, то със сигурност сте попаднали на правилното място и със сигурност трябва да прочетете следващите редове.

 

В тази статия ще разгледаме, какво всъщност предизвиква гладът към вредните и сладки храни? Нуждаем ли се наистина от тях? Също така ще ви запознаем с няколко начина как да се справите с неконтролируемия глад ..

 

И така... какво предизвиква това чувство? И защо не можем да се контролираме или го правим, но много трудно, дали ни трябва воля и признак ли е на слабост, че постоянно се изкушаваме?

 

Всъщност апетитът ви не е нито случаен, нито въображаем. Силните усещания за нужда от храна (особено вредна) са биологични реакции, които се зараждат в центровете на мозъка, „отговарящи“ за емоциите, удоволствието и спомените. Както вече споменахме, мозъкът ни си "спомня", че определени храни или напитки ни карат да се чувстваме по-добре и създава силно, подобно на пристрастяването към цигари, алкохол и наркотици, желание за консумиране на тези вредни храни и напитки.

 

Но дали реално се нуждаем от тях?

Отговорът е НЕ! С риск да разочароваме много от захароманите, ВИЕ нямате потребност от тези храни.

Да, в човешния организъм в заложена потребността от захар и мазнини, като този механизъм за оцеляване ни е помагал в периоди на глад и на липса на храна за пребиваване, но в днешно време, когато имаме свръхпроизводство и предлагане на обработени храни- тази потребност става ненужна.

Апетитът е голям и изкушенията ни дебнат от всякъде. Те са евтини, лесно достъпни, и произведени така, че да провокират нашите презадоволени потребности за храна. Заобикалящата ни среда до голяма степен влияе на устояването на "повика на човешката природа".

 

 

Как да потиснем апетита към сладки храни и как да реагираме, ако все пак желанието за сладко се появи, са въпросите, които следва да разгледаме:

 

Как да потиснем апетита?

 

Честите и силни усещания за нуждата от нещо вредно /сладко, солено или мазно/ често са симптом за липса на определени хранителни елементи в организма. Недостигът на хром в организма е един от тях. Липсата му може да бъде причината доста често да изпитваме неконтролируем глад и да прекаляваме със сладките храни. Той е ключов елемент в регулацията на нивото на кръвната захар, което на по-следващ етап намалява желанието за прием на сладки храни.

 

Как да си набавите достатъчно хром? 


 Вижте нашето  предложение тук: https://fit-factor.bg/zeleno-kafe-l-carnitine


 

Да се справим с апетита към сладките храни, не е толкова лесна задача, в предвид заобикалящите ни изкушения. В хранителната индустрия се срещат не малко храни, които биват рекламирани като здравословни, но всъщност съдържат огромно количество захар и водят до пристрастяване.

Много по-лесно бихме се справили, ако не само потиснем апетита, а намерим здравословни заместители на сладките храни, които не само ще задоволят апетита ви към сладко, а ще ви държат много по-дълго време сити и ще ви доставят необходимите хранителни елементи.

Ако здравословните заместители не ви задоволяват, дайте си разрешение да опитате малко от любимите си храни, които желаете толкова силно или определете ден от седмицата, в който можете да си ги позволите. Строгите диети и ограничителните правила само засилват „жаждата“ за вредни храни.

 

Суроватъчният протеин - 100% Whey на FIT FACTOR NUTRITION е нашето предложение за здравословен и вкусен заместител на сладките храни: 

 

 


Повече за продукта, може да научите тук: https://fit-factor.bg/whey-protein-100 


 

Още нещо интересно и важно! Когато е в състояние на стрeс, организмът отделя хормона кортизол, който казва на мозъка, че трябва да намери „лекарство“ за стреса. В стресови ситуации сме много по-склонни да посегнем към вредните храни. Е, след като сте наясно с тази реакция, може би следващия път, изпадайки в такава ситуация ще се досетите, че това което обмисляте да направите, няма да е правилното решение, затова просто се обадете на приятел, излезте на чист въздух, разходете се и се опитайте да чуете тялото си.

 

Отговорете си на въпроса дали наистина изпитвате физически глад или просто мозъкът ви „нарежда“ да хапнете нещо, за да се почувствате по- добре. Много често непреодолимия апетит за „успокоителна“ храна всъщност е апетит за емоционален комфорт. Може би тялото ви ви казва, че е под стрес, че сте самотни, притеснени или че ви е скучно. Това са състояния, които е по-добре да „лекувате“ с разходка, среща с приятел или гореща вана, а не с храна.

 

В заключение, за да се справите с неконторлируеми глад е най- добре:

 

 да си осигурите достатъчно спокойствие.

да си набавите дневната доза хром, за да потиснете апетита

да заместите вредните сладки храни пълни с „празни калории“, с вкусни и здравословни заместители.