10 доказани ползи от приема на Л-глутамин

Posted by Emi 02/06/2017 0 Коментари

Чували ли сте за невероятните ползи за здравето от аминокиселината L-глутамин?

 

Най -популярен е сред хoрата които се занимават със спорт и искат да запазят мускулната тъкан, както и да се възстановяват по-бързо след изтощителна тренировка.
L-глутаминът е най-богатата аминокиселина в кръвния поток и съставлява 30-35% от аминокиселините в кръвта ви. 
Най-често Л-глутамин се използва със следните цели: бързо отслабване, изгаряне на мазнини и изграждане на мускулна маса. 
Науката показва, че ползите от L-глутамина са многобройни - и че тази аминокиселина е особено полезна при лечение на пропускливи черва и подобряване на общото ви здраве.

 


10 Доказани ползи от L-глутамин

 

 Ново проучване показва, че L-глутамин е от полза за тялото по следните начини:

 

 Подобрява стомашно-чревното здраве, защото е жизненоважно хранително вещество с помоща на което организмът се възстановява и поправя
 Помага да се лекуват язви и пропукани черва, както и защитава от по-нататъшни увреждания 
 Глутамина е съществен невротрансмитер в мозъка и подпомага паметта, фокуса и концентрацията
 Подобрява синдрома на раздразнените черва и диария чрез балансиране на производството на слуз, което води до здрави черва.
 Подпомага растежа на мускулите и намалява загубата на мускулна тъкан.
 Подобрява спортното представяне и възстановяването от упражнения за издръжливост 
 Подобрява метаболизма и клетъчната детоксикация
 Намалява желанието за употреба на захар и алкохол 
 Подпомага борбата с рака
 Подобрява диабета и кръвната захар 

 

 

Да разгледаме някои от тези невероятни ползи от L-глутамин по-отблизо ....

 

L-глутамин помага при пропукване на червата и подобрява имунитета.

Има милиони хора, които се борят със състояние, наречено пропускливост на червата, което по същество е основната причина за  много автоимунни заболявания днес. Пропускливото черво може да причини проблеми на щитовидната жлеза като болестта на Хашимото, а също така допринася за артрит, кожни проблеми като псориазис и други сериозни здравни проблеми.
Тъй като глутаминът е основният източник на гориво за клетките на тънките черва, при клиничните проучвания се установява, че той лекува утечките. Проучване, публикувано в медицинското списание Lancet, изследва 20 болнични пациенти и установи, че добавянето на L-глутамин намалява чревната пропускливост. А изследване върху животни, публикувано в Британския журнал по хирургия, установява, че L-глутаминът е от полза за улцерозен колит и възпалителна болест на червата.
Ако наистина имате пропускливи черва, L-глутаминът е аминокиселина номер едно, която би могла да ви помогне да ги излекувате и поправите. L-glutamie е един от трите най-препоръчителни добавки като цяло за лечение на пропускливи черва.

 

L-глутамин е полезен за здравето ви, ако имате някакъв вид храносмилателен проблем, като синдром на раздразнителни черва (IBS), възпалително заболяване на червата като болестта на Крон, улцерозен колит, дивертикулоза, дивертикулит, пропускливост на червата или някой от проблемите, (Като болка в ставите, розацея или какъвто и да е тип автоимунен отговор). И вие се нуждаете от тази аминокиселина в диетата си редовно.
Така например, ако имате Hashimoto или недостатъчно активна щитовидна жлеза, L-глутаминът трябва да бъде част от вашата диета. 
Ако страдате от симптоми на IBS като постоянна диария или улцерации, L-глутаминът трябва да бъде част от диетата Ви.

 

Струва си да се отбележи, че откривателят на цикъла на Кребс в тялото (известен още като "цикъл на лимонена киселина"), е първият човек, който препоръчва приемането на L-глутамин за проблеми, свързани с червата. Това се дължи на факта, че той е успял да подобри здравия имунен отговор, свързан с червата. Много допълнителни изследвания подкрепят тази позиция.
Едно медицинско проучване, публикувано през 2001 г., установява, че L-глутамин е от полза за организма чрез регулиране на IgA имунен отговор. IgA е антитяло, което атакува вируси и лоши бактерии. (Това също е свързано с хранителни чувствителности и алергии.)
Друго изследване, публикувано в списание за клинична имунология, установява, че L-глутамин нормализира ефектите на ТН2 имунния отговор, който стимулира възпалителните цитокини. 
Ефектите на L-глутамин в тези изследвания доказват, че L-глутаминът намалява чревното възпаление и може да помогне на хората да се възстановят от чувствителността към храната.

 


L-глутаминът подобрява енергията и издръжливостта

Една от главните роли на L-глутамин в организма е да подпомага детоксикацията чрез почистване на тялото от високи нива на амоняк. Той действа като буфер и превръща излишния амоняк в други аминокиселини, амино захари и урея.
Един час тренировка или физическо натоварване може да доведе до 40% намаляване на глутамина в тялото. Това също може да причини потискане на имунната функция. Също така може да доведе до синдром на преумората. 
L-глутаминът е от полза и за спортистите на дълги разстояния, като засилва имунната система (Т-помощни клетки). Проучвания са показали, че това увеличение на Т-хелперни клетки може да намали "стреса", свързан със синдрома на претрениране. 

 


Предимства на L-глутамин: Фитнес, Силови дисциплини, Бойни спортове и спортове за издръжливост

Независимо дали целта ви е да увеличите спортните постижения, да засилите метаболизма, да подобрите възстановяването или дори да изградите мускули, изследванията показват, че L-глутаминът е задължителна добавка.
По време на интензивна тренировка тялото ви изпада в стрес и мускулите и сухожилията ви изискват повече глутамин, отколкото количеството, осигурено от нормалното хранене.
След интензивна тренировка нивата на клетъчния глутамин могат да спаднат с 50% а плазмените нива с 30%! Тогава изпадате в състояние на катаболизъм и тялото ви разгражда вашите мускули за енергия, а не въглехидратите(които са обичайния източник). Глутаминът може да предотврати това. Приемът на L-глутамин позволява на вашите мускули да се борят и да издържат повече, което повишава вашата сила и помага възстановяването на скелетните мускули.
С проучване е установено, че приемането на Л-глутамин като добавка дава възможност тялото да се възстанови по-бързо от интензивни тренировки, и също се подобрява мускулната хидратация. Това подпомага процеса на възстановяване на мускулите и намалява времето за възстановяване на рани и изгаряния.
Попълването на нивата на глутамин след интензивно натоватване може да отнеме до пет дни, затова е важно да го вземате редовно, ако сте подложени на интензивно физическо натоварване.

 

L-глутаминът изгаря мазнините и повишава метаболизма

Проучване съобщава, че глутаминът също помага секреция на човешки растежен хормон (HGH). Това засилва метаболизма на мазнините и подпомага растежа на мускулите. 
Изследванията показват, че нивата на HGH се увеличават с близо 400% след допълване с L-глутамин под формата на хранителна добавка. Този хормонален отговор води до повишаване на скоростта на метаболизма в покой и подобрява ефекта след тренировка за изгаряне на мазнини. Този следтренировъчен ефект е от съществено значение за изгаряне на мазнини, загуба на тегло и изграждане на чиста мускулна маса. 
L-глутамин също изгаря мазнините и изгражда чиста мускулна маса, като помага да се потиснат нивата на инсулина и да се стабилизира кръвната глюкоза. Това позволява на тялото да използва по-малко мускулна маса, за да поддържа кръвната захар и инсулиновата чувствителност в клетките. Поради тази причина, L-глутаминът е от полза за диабетици и тези, които имат желание за захар и въглехидрати.

 

Заключението ... 

Независимо дали искате да увеличите спортните си постижения, да изградите мускули, да изгорите мазнини или да подобрите здравословно състояние, като пропускливост на червата или диабет, Л-глутаминът трябва да бъде част от ежедневната Ви диета. Приемайте го като хранителна добавка и след кратко време ще усетите разликата.