Какво тябва да знаете за суроватъчният протеин или Whey protein на прах?

Posted by Fit Factor 08/07/2018 0 Коментари

В днешната статия ще говорим за суроватъчният протеин и какво е нужно да знаете за него.

 

Какво всъщност е суроватъчния протеин ( Whey protein )?

 

При производството на сирене, млечните твърди вещества се отделят от млечните течности. Тези млечни течности които остават, се наричат суроватъчен протеин, и те се състоят от водоразтворими протеини, витамини, минерали, вода и млечни захари. Когато отворите кофичка кисело мляко повечето пъти има течен слой на върха на млякото. Тази течност е суроватъчен протеин.


 

Какъв е ефекта на суроватъчния протеин върху нашето здраве?

 

 

Суроватъчния протеин съдържа всички незаменими амино киселини, които са жизнено важни за нашето здраве и се усвояват изключетелно лесно без да натоварват храносмилателната от нашето тяло. Точно поради тези причини суроватъчния протеин на прах е един от най-известните продукти когато става въпрос за хранителни добавки. Освен че протеина възстановява нашите мускили и стимулира техния разстеж, също така е научно доказано че протеина засилва нашата имунна система, повишава горенето на мазнини и подобрява чувствителноста към инсулина.

 

Какво казват проучванията за ефекта от протеина на прах върху човешкото тяло?

 

През 2003 е проведено проучване върху 400 човека, на 200 от които е добавн протеин на прах в ежедневното хранене, на другите 200 е давано плацебо . След 60 дни учените открили, че тези 200 човека, които са приемали протеин на прах като част от своята диета посещават доктора и боледуват много по-малко от колкото тези които не използват протеин в диета си.

 

Също така проучвания показват, че добавянето на протеин на прах към диетата води до засилване на метаболизма и увеличаване на горенето на мазнини.

В университета в Оклахома е проведено проучване вурху две групи хора които следват напълно идентична тренировъчна програма в продължение на 10 седмици. Единствената разлика е, че едната група не е използвала никакви хранителни добавки като част от своята диета, а втората група е използвала по 2 дози протеин на прах всеки ден. След 10 седмици и 2-те групи хора били намалили своят процент подкожни мазнини, като първата група средно с 5 %, докато втората група (тази която използва протеин на прах) е намалила подкожните мазнини средно с 10 %..

 

Мога ли да приемам суроватъчен протеин по време на диета за отслабване?

 

Тук отговорът е категорично ДА. Дори да не правите строга диета за отслабване с изчисляване на калории, най елементарното и лесно е да замените 1 хранене за деня с доза суроватъчен протеин – така вие си набавяте небоходимите за организма ви белтъчини, без да приемате излишни калории от мазнини и въглехидрати които несъмнено идват с храната. Този малък трик ще ви помогне много по-лесно да се отървете от излишните килограми.

 

Мога ли да комбинирам Суроватъчния протеин с продукти за отслабване като л-карнитин, зелено кафе и фет бърнъри?

 

И тук отговорът е Да, дори е препоръчително това да се прави, защото така по един лесен за вас начин изграждате цялостна система за отслабване – правилно хранене + добавки. Ако добавите и движение – резултатът със сигурност ще ви хареса.


 

Ако искам да кача мускулна маса без мазнини, мога ли да ползвам суроватъчен протеин като добавка към храната?

 

Да, ако искате да качите мускуна маса без да трупате мазнини и да преяждате с храна, протеиновият щейк е задължителна добавка към вашето меню. С негова помощ ще изградите много по-бързо и лесно качествена изчистена мускулатура.


 

Мога ли да комбинирам протеиновият щейк с други добавки за качване на мускулна маса?

 

Комбинацията от Суроватъчен протеин и Креатин монохидрат или азотен бустер е класическа за тези които желаят красиво и силно тяло.

 

Ползите от суроватъчния протеин са много повече от изредените по-горе, но в крайна сметка изборът дали да ползвате или не суроватъчeн протеинна прах ( Whey protein ) като добавка в диетата си е изцяло ваш. Със сигурност много хора вече го правят и са доволни от ефекта.

 

Ако и ти решиш да опиташ можете да поръчаш от: